Pošalji upit

Izvan
okvira

Trening za obuku trenera za jačanje kapaciteta vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

Trening za obuku trenera za jačanje kapaciteta vijeća i predstavnika nacionalnih manjina (VPNM) za praćenje i evaluaciju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (UZPNM) održao se u Zadru od 08-10. veljače 2017. u Impact Centru. Trening su proveli Lidija Japec, Robert Babić, Ljubomir Mikić, Nenad Karajić i Tomislav Sesvečan. Na ovom treningu prisustvovalo je i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra.

Robert Babić je u početku treninga uputio sve polaznike o dosadašnjim načinima praćenja UZPNM da bi potom rastumačio terminologiju koja se koristi u praćenju provedbe istog zakona. Također je pojasnio i sustave izvještavanja po okončanju praćenja te vrijednost prikupljenih podataka. Za kraj ovog dijela polaznici su raspoređeni u manje skupine te su oni osmišljavali vlastite sustave praćenja provedbe UZPNM u lokalnim zajednicama.

Zakonodavni okvir zaštite ljudskih prava je podrobnije predstavio Ljubomir Mikić. Također je dao i primjere dosadašnje prakse praćenja provedbe UZPNM kao i ulogu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Uputio je polaznike i koji su novi alati za učinkovitije uključivanje vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u praćenje provedbe UZPMN.

Nenad Karajić je predstavio rezultate projektnog istraživanja. U istraživanje su bila uključena 356 ispitanika, a od tog broja ispitan je 91 predstavnik nacionalnih manjina, 152 vijeća nacionalnih manjina, 64 jedinice lokalne i područne samouprave na čijem su području izabrana vijeća i predstavnici nacionalnih manjina te 49 organizacija civilnog društva koje se bave lokalnim razvojem i/ili pravima nacionalnih manjina.

Tomislav Sesvečan je održao predavanje praktične upotrebe nove stranice VPNM za praćenje UZPNM. Također ova stranica pruža mogućnost lakše komunikacije predstavnika i vijeća putem foruma.

Na treningu su pored Vijeća bošnjačke nacionalne manjine sudjelovali i Kadro Kulašin – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Splitsko Dalmatinske županije i Edin Nurkić – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Splita.

Ovaj trening je organizirao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji s WYG savjetovanjem i Teched.

 

Pošalji upit