Pošalji upit

Izvan
okvira

"REGIONALNA KONFERENCIJA O TERITORIJALNOJ ANALIZI, IZRAČUNU INDEKSA RIZIKA OD POŽARA I MODELIRANJU PONAŠANJA POŽARA", 4.3.2015.

U sklopu provedbe projekta Holistic Zadarska županija je 4. ožujka 2015. godine u Impact centru u Zadru organizirala "Regionalnu konferenciju o teritorijalnoj analizi, izračunu indeksa rizika od požara i modeliranju ponašanja požara". Cilj ove aktivnosti je koordinacija svih dionika u svrhu  integracije izračuna indeksa rizika od požara te modela širenja požara u GIS sustava (AdriaFireGIS) koji će olakšati donošenje prediktivnih i operativnih odluka iz područja vatrogastva.

Zadarska županija zadužena je za izradu GIS sustava (AdriaFireGIS) koji će biti dostupan svim projektnim partnerima, a za čiju izradu je podugovorila stručnjake iz tvrtki IN2 i IGEA. Unutar ove aktivnosti provest će se detaljno mapiranje važno za pretpožarne aktivnosti, aktivnosti za vrijeme i nakon požara, kao i za utvrđivanje jedinstvene metodologije za izračun dinamičkih mikrolokacija indeksa rizika od šumskih požara te predviđanja i simulacija ponašanja i širenja šumskih požara.

Projekt Holistic je odabran za financiranje u okviru prekograničnog programa IPA Adriatic, a na njemu sudjeluje 20 partnera iz sljedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Italija i Srbija. Glavni cilj projekta je poduprijeti održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima kroz prevenciju požara i poduprijeti održivo korištenje biomase uz istovremeni razvoj prekogranične suradnje projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.363.801,29 eura, od čega 7.959.231,10 eura sufinancira Europska unija. Zadarska županija provodi projektne aktivnosti u vrijednosti od 570.000,00 eura, od čega 484.500,00 eura sufinacira Europska unija, a  koje uključuju uspostavu i opremanje županijskog operativnog centra za nadzor i intervencije te postavljanje sustava za rano otkrivanje požara.

Pošalji upit