Pošalji upit

Izvan
okvira

Radionica "Klubovi za zapošljavanje"

U organizaciji UNDP-a u Impact centru u Zadru, 6. i 7. svibnja 2013. godine održana je radionica "Klubovi za zapošljavanje". Na seminaru je sudjelovalo 11 predstavnika organizacija civilnoga društva iz Hrvatske.
Predavači na seminaru bili su: Tatjana Dalić, pomoćnica ministra, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Mladen Vojković, konzultant iz VYG Consulting i Teo Petričević iz Centra za eko-društveni razvoj CEDRA iz Čakovca.
Cilj seminara bio je omogućiti stjecanje osnovnih znanja i informacija o mogućnostima i ciljevima različitih vrsta aktivnih mjera zapošljavanja koje mogu provoditi organizacije civilnoga društva. Kroz ovaj seminar polaznici su dobili informaciju o Klubovima za zapošljavanje, mogućnostima financiranja aktivnih mjera za zapošljavanje te kako organizacije civilnoga društva u njima mogu sudjelovati i koje kompetencije moraju imati voditelji Klubova. Jedna od tema radionice bilo je i  društveno poduzetništvo kao jedan od inovativnih modela razvoja poduzetništva, posebno razvijenog u nekim zemljama Europske unije kao što su Velika Britanija i Austrija.

Gospođa Tatjana Dalić iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava posebno je istaknula mjere koje organizacije civilnoga društva mogu koristiti, a to su:
- "Rad i staž" – stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa,
- "Radom za zajednicu i sebe" – sufinancirano zapošljavanje u javnom radu u društveno korisnim i neprofitnim djelatnostima dugotrajno nezaposlenih osoba te osoba iz posebnih skupina nezaposlenih osoba,
- "Pomoć sebi i drugima" – zapošljavanje kroz pojedinačne projekte javnih radova nezaposlenih osoba i u posebnih skupina ili u udrugama koje se bave posebnim skupinama.

Gospodin Teo Petričević predstavio je koncept društvenog poduzetništva, probleme,  posljedice i rješenja te kako društveno poduzetništvo djeluje u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj.
Gospodin Mladen Vojković predstavio je aktivnu politiku zapošljavanja, kao i ulogu, svrhu, organizaciju i strategiju Klubova za zapošljavanje te dao uvid u glavne elemente Europskog socijalnog fonda i mogućnosti koje se kroz njega otvaraju organizacijama civilnoga društva.

Programi aktivnih mjera će se u velikoj mjeri financirati iz Europskog socijalnog fonda kroz natječaje za bespovratna sredstva, ali i kroz zadnji krug natječaja iz programa IPA. Seminar je, stoga, ciljano organiziran za predstavnike organizacija civilnoga društva kako bi se na vrijeme pripremile za natječaj za bespovratna sredstva u sektoru zapošljavanja koji bi trebali biti otvoreni već tijekom drugog tromjesečja ove godine.

Fotogalerija

Pošalji upit